Dénesné Várvölgyi Evelin PhD védése

Örömmel számolunk be róla, hogy Dénesné Várvölgyi Evelin 2016. december 14-én sikeresen mutatta be "Módszerfejlesztés a kávépörkölés nyomon követésére és a kávéban esetlegesen előforduló árpa detektálására" című doktori kutatását és téziseit. A bírálóbizottság 100% Summa Cum Laude értékelte a munkát. Ezúton is gratulálunk!

Bírálóbizottság összetétele

  • Dr. Vatai Gyula, DSc (elnök)
  • Dr. Romvári Róbert, DSc
  • ifj. Dr. Biacs Péter, PhD
  • Dr. Zsom Tamás, PhD
  • Dr. Dalmadi István, PhD
  • Dr. Seres István, PhD (opponens)
  • Dr. Mohos Ferenc, CSc (opponens)
  • Dr. Zsomné Dr. Muha Viktória, PhD (titkár)

Témavezetők: Dr. Felföldi József (PhD) és Dr. Kovács Zoltán (PhD) 

Célkitűzések

Doktori dolgozatom céljai a következőek voltak: olyan elektronikus nyelv mérésen vagy látórendszeres mérésen alapuló gyors módszer fejlesztése, amely lehetővé teszi a pörkölés során bekövetkező íz- és színbeli változások nyomon követését, valamint alkalmas a kávéban esetlegesen előforduló, ízhibát okozó anyagok detektálására, ez által a kávéhamisítás tényének és mértékének meghatározására. A módszerfejlesztés során két műszerre fókuszáltam, a látórendszerre és az elektronikus nyelvre.

Célom volt továbbá a kávéban estlegesen előforduló idegen anyagok (őrölt-pörkölt árpa) detektálására, valamint a pörköltségi állapot nyomon követésére alkalmas hordozható célműszer kifejlesztése. A műszer optikai módszeren alapszik, ezáltal gyorsan és egyszerűen képes segítséget nyújtani az ellenőrző hatóságoknak, illetve az ipar számára a helytelen jelölés (nem megfelelő keverési arány) kiküszöbölésére, elkerülve a fogyasztók megtévesztését. Valamint a pörköltségi állapotot nyomon követve a berendezés alkalmas lehet a fogyasztók által elvárt, megszokott minőségű kávé előállítására. 

További információ: https://szie.hu/meghivo

 

Hungarian